Hallerboswandeling

werd gewandeld op 30 april 2006

Het Hallerbos (520 ha) is ťťn van de belangrijkste bossen in Vlaams-Brabant. Het is een gewaardeerde groene long, maar vooral een uiterst gevariŽerd en daardoor extra waardevol ecologisch geheel.

Vijf ravijnen doorsnijden het bos van noord naar zuid. In de diepe dalen borrelen bronnen op, de meest gekende in de Kluisberg. De heuvelkammen zijn bedekt met leem, op de steile hellingen komen dikke zandlagen aan de oppervlakte.

Even gevariŽerd als de bodem is het boombestand : Beuk (222 ha), Eik (129 ha), Es (10 ha), maar ook Amerikaanse eik, Gewone esdoorn, Linde en Zwarte notelaar. Waar de zandlagen aan de oppervlakte komen, groeien Gewone den (92 ha), Corsicaanse den (27 ha), Lork (20 ha) en Douglasspar.

Maar niets is zo spectaculair als de in het voorjaar bloeiende bosanemonen en boshyacinten die het hele bos eerst wit en daarna blauw kleuren. We hebben onze lentewandeling dan ook ietwat vroeger op het jaar

geplaatst om dit spektakel in volle glorie te kunnen aanschouwen.  De wandeling is ongeveer 7 km lang. Waterdicht schoeisel is aanbevolen, zeker mocht er in de dagen voordien wat regen vallen.

 

 

Volgende wandeling