Kanalen in Henegouwen

wordt gefietst op 5 juli 2009

We volgen een overwegend vlak parcours langs Waalse kanalen tussen twee meesterlijke bouwwerken. We vertrekken bovenaan het Hellend Vlak van Ronquières, dat een hoogte overbrugt van 68 meter over

een afstand van ruim 1300 meter.  We rijden verder langs het kanaal Brussel-Charleroi en het nieuwe Canal du Centre naar de Scheepslift van Strépy-Thieu, waar we 73 meter naar beneden rijden en onze picknick aanspreken.

Wie wil kan een bezoekje brengen aan de scheepslift. Daarna rijden we verder langs het oude Canal du Centre, langs de vier hydraulische scheepsliften, die zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Op dit stukje moeten we ter hoogte van de liften telkens een twintigtal meter stijgen. Even verder hebben we de gelegenheid om iets te drinken in de ‘Cantine des Italiens’, de verblijfplaats van de eerste Italiaanse mijnwerkers die in deze streek actief waren.

We rijden via het oude kanaal Brussel-Charleroi, langs een twintigtal sluizen, terug naar Ronquières, voor een afsluitende drink.

De totale afstand bedraagt zo’n 60 DF-kilometers.

 

 

Volgende fietstocht